Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papoušek senegalský

6. 7. 2008

Papoušek senegalský-

Obrazek

 

 

Velikost-  cca 23cm

Papoušek senegalský se dělí do tří zeměpisných forem :                          Poicephalus senegalus senegalus (žlutobřichý)

                    -  Poicephalus senegalus mesotypus (oranžovobřichý)

                    -  Poicephalus senegalus versteri (červenobřichý)

      

zbarvení: samechlava pokrytá šedým peřím, křídla a  jejich svrchní strana je zelená někdy až olivově, od hrdla se táhne směrem dolů výrazný zelený trojúhelník. Spodní prsa a břicho mohou být žluté, oranžové  až červené, tento znak je z pravidla základním rozlišovacím znakem pro určování zeměpisných forem, konec ocasu je tmavě šedý s hnědozeleným nádechem, spodní krovky ocasní žluté, peří na nohách je zelené promísené žlutými či oranžovými pírky. Oční  duhovka žlutá, nebo oranžová, zobák tmavě šedý až černý, běháky šedočerné.

samice - je zbarvena stejně jako samec.

mláďata - mladí ptáci jsou celkově matnější - „bledší“, žluté partie méně rozsáhlé a ne tak výrazně ohraničené, zobák a běháky světlejší, duhovka tmavá.

Rozlišení pohlaví:  abychom měli 100% jistotu v určení pohlaví, je nejlepší provést DNA, nebo endoskopii. Přesto zkušení chovatelé dovedou s velkou pravděpodobností určit pohlaví dle vnějších znaků a to: samec – celkově větší má hranatější a mohutnější hlavu, včetně zobáku, spodní krovky ocasní okolo kloaky žluté. Samička - zpravidla drobnější, hlava menší a kulatější, taktéž menší zobák,zelený trojúhelník na prsou zasahuje až mezi nohy (není to pravidlem) někdy je dokonce přerušen přes střed zeleným pruhem, spodní krovky ocasní okolo kloaky jsou zelené, nebo žluté  protklé zelenými pírky.            

Výskyt:    Od západního pobřeží Guineje po jih Mali, východní a severovýchodní Nigérie, severní Kamerun, jihozápadní Čadu, pobřeží slonoviny přes Ghanu po západní Nigérii.